leukste bierspellen the great escape

De leukste bierspellen

Of je nu een doorgewinterde bierliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar nieuwe manieren om plezier te hebben met vrienden, bierspellen bieden een mix van gezelligheid, competitie en ontspanning. Laten we eens kijken naar waarom deze spelletjes zo populair zijn en enkele van de leukste opties ontdekken. Let wel op: overdaad schaadt. Vervang desnoods het bier door een beetje cola.

Waarom bierspellen?

Bierspelletjes zijn niet zomaar activiteiten waarbij alcohol wordt gedronken. Ze brengen mensen samen, bevorderen sociaal contact en zorgen voor een gezellige sfeer. Bovendien bieden ze een leuke en informele manier om te ontspannen na een lange dag werken of studeren.

Pintje draaien, Hollands bierspel

Een pintje draaien is een populair bierspel dat vaak wordt gespeeld bij sociale bijeenkomsten, feestjes en tijdens het uitgaan. Het spel draait om het draaien van een glas of pintje, waarbij verschillende opdrachten worden toegewezen aan de persoon naar wie de opening van het glas wijst.

Een pint komt overeen met ongeveer 568 milliliter vloeistof, hoewel de precieze grootte kan variëren afhankelijk van de regio. In veel cafés en bars worden bieren vaak geserveerd in pints, wat over het algemeen neerkomt op een groot glas bier. Het is belangrijk op te merken dat een pint niet alleen verwijst naar de hoeveelheid vloeistof, maar ook naar het specifieke type glas dat wordt gebruikt om het bier te serveren.

Hier is hoe het spel doorgaans wordt gespeeld:

 • De spelers zitten in een cirkel en plaatsen een pint of glas (met een schenkopening) in het midden van de cirkel.
 • Elk glas is gevuld met bier of een andere drank naar keuze.
 • Een speler begint door het glas te draaien op een vlakke ondergrond, zoals een tafel of de vloer.
 • Terwijl het glas draait, moet de speler snel een opdracht geven aan de persoon naar wie de opening van het glas wijst wanneer het stopt met draaien.

Opdrachten:

De opdrachten kunnen variëren van het nemen van een slok bier, het uitvoeren van een kleine taak of uitdaging, tot het beantwoorden van een vraag of het vertellen van een verhaal. De creativiteit van de opdrachten kan worden aangepast aan de voorkeuren en de sfeer van de groep.

Zoals bij alle drankspellen, is het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen en matiging te betrachten bij het spelen van pintje draaien.

Moedig spelers aan om te weten wanneer ze moeten stoppen en om deel te nemen aan de opdrachten op een veilige en respectvolle manier.

leukste bierspellen the great escape

Een van de favoriete bierspellen, bierpong

Een competitief spel waarbij spelers pingpongballen proberen te werpen in bekers gevuld met bier aan de overkant van een tafel. Bierpong is een populair drankspel dat vaak wordt gespeeld op feestjes, bijeenkomsten en sociale evenementen. Het doel van het spel is om pingpongballen in bekers aan de overkant van een tafel te werpen, waarbij de tegenstander moet drinken als de bal in een van hun bekers belandt.

Hier is een gedetailleerde stapsgewijze uitleg van hoe je bierpong speelt. Zet een tafel op die lang genoeg is om als speeloppervlak te dienen. Plaats aan beide uiteinden van de tafel evenveel bekers gevuld met bier. Vaak in een V-vorm. Dus je begint bijvoorbeeld aan het begin van de tafel met 4 bekers, dan met 3, etc. Vaak heb je dan zo’n 10 bekers per tafelkant. Verder stappen:

 • Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is rondom de tafel voor de spelers om comfortabel te kunnen gooien.
 • Verdeel de spelers in twee teams, elk aan een kant van de tafel.
 • Elk team heeft de taak om de pingpongballen in de bekers van het andere team te werpen.
 • Het spel begint met een toss om te bepalen welk team als eerste mag gooien.
 • Het team dat als eerste mag gooien, probeert de pingpongballen in de bekers van het andere team te werpen.
 • Als een bal in een beker belandt, moet een speler van het tegenovergestelde team de inhoud van die beker opdrinken en wordt de beker uit het spel verwijderd.
 • Het andere team probeert vervolgens hetzelfde te doen bij de bekers van het eerste team.
 • Het spel gaat door totdat alle bekers van één team zijn verwijderd, waardoor het andere team wint.

Regels en variaties:

Er zijn verschillende regels en variaties die aan bierpong kunnen worden toegevoegd, afhankelijk van de voorkeuren van de spelers. Sommige varianten omvatten ‘re-racks’, waarbij teams bekers opnieuw mogen rangschikken nadat een bepaald aantal bekers zijn verwijderd, of ‘redemption shots’, waarbij een team de kans krijgt om een extra gooi te doen als ze alle bekers van het andere team raken.

Het is belangrijk om verantwoordelijk te blijven bij het spelen van bierpong en matiging te betrachten, vooral als alcohol wordt geconsumeerd. Moedig spelers aan om gehydrateerd te blijven en drinken af te wisselen met water om de gezondheid en veiligheid te waarborgen.

Bierpong is een leuk en interactief spel dat vaak zorgt voor veel plezier en gelach, maar het is belangrijk om altijd verantwoordelijk te blijven en de grenzen te respecteren van degenen die deelnemen aan het spel.

Hoe organiseer je een bierspellen avond?

Het organiseren van bierspellen vereist enkele basisbenodigdheden, zoals bier, bekers, een tafel en een speelruimte. Zorg ervoor dat je duidelijke regels en richtlijnen vaststelt om een eerlijke en veilige speelomgeving te garanderen.

Hoewel bierspelletjes leuk zijn, is het belangrijk om verantwoordelijk te blijven en te matigen. Zorg ervoor dat alle deelnemers zich bewust zijn van hun alcoholconsumptie en moedig alternatieven aan voor degenen die ervoor kiezen om niet te drinken.

Bier Escape bij The Great Escape in Nederland

Deze unieke escaperoom van The Great Escape combineert het plezier van een escaperoom met de ambiance van een brouwerij. Je wordt uitgedaagd om puzzels op te lossen en raadsels te kraken terwijl je geniet van goed gebrouwen bier. Het is een geweldige ervaring voor liefhebbers van escaperooms en bierliefhebbers.