Gratis Wetenschap & Natuur vragen

Hieronder staat een hele lijst met gratis vragen over Wetenschap & Natuur die je kan gebruiken voor je eigen PubQuiz. In de toekomst zal deze lijst met vragen aangevuld worden. Veel plezier met het maken van je eigen PubQuiz!

Vraag

Welk scheikundig element schuilt achter atoomnummer 5? Het gaat om een zwart metalloïde en wordt aangeduid met het symbool B. Wat is de naam van dit element uit de tabel van Mendeljev?

Moeilijkheid

Vraag

Sommige exotische diersoorten gedijen goed bij ons en zorgen hier voor overlast. Deze kleurrijke eend doet echter geen vlieg kwaad. Wat is de naam van deze vogel die zich blijkbaar niet enkel in het verre oosten thuis voelt?

Moeilijkheid

Vraag

Appels eten zijn gezond, maar de pitjes zijn veel minder gezond. 350 gram appelpitjes pletten en opeten bezorgt je gegarandeerd een reis naar het hiernamaals. Welke stof in de pitjes is hier verantwoordelijk voor?

Moeilijkheid

Vraag

Vanaf januari verschijnen reeds de eerste witte bloemen. De planten staan het liefst op een beschaduwde grond en worden zo’n 25 cm hoog. Het is een bolgewas dat zich uitstekend laat verwilderen. Wat is de naam van één van de vroegst bloeiende planten in de tuin?

Moeilijkheid

Vraag

De Big Five is een begrip in Afrika en komt uit de tijd van de ‘big game’ jagers. Dit waren de vijf lastigste grote wilde dieren om te voet te jagen. Tegenwoordig wil iedereen deze dieren met zijn fototoestel ‘jagen’. De Big Five bestaat uit de olifant, de buffel, de leeuw, het luipaard en nog een dier. Wat is het vijfde dier die bij de Big Five hoort?

Moeilijkheid

Vraag

Deze vlinder behoort tot de familie van de Nymfalidae, ook wel de parelmoesvlinder. Spanwijdte van de vleugels ligt tussen de 22 en 25 millimeter. Zijn waardplant is de grote brandnetel. Naar welke vlinder ben ik op zoek?

Moeilijkheid

Vraag

Voor wat staat het chemisch symbool ‘Te’ dat ontdekt is door Von Reichenstein?

Moeilijkheid

Vraag

Dit is een meerjarige plant die vaak voorkomt in Nederland en België. Hoewel een mooie en kleurrijke plant, is deze ook zeer giftig. De Latijnse benaming voor deze plant is; Digitalis Purpurea. Wat is de gangbare Nederlandse naam voor deze plant?

Moeilijkheid

Vraag

Alhoewel de naam anders doet vermoeden, is het dier waar ik naar op zoek ben, wel degelijk een kip. Hoe heet dit kippenras?

Moeilijkheid

Vraag

Deze vogel is één van de kleinere leden van de reigerfamilie. Deze jagende vogel heeft een uitstekend gezichtsvermogen en jaagt voornamelijk in het donker. Overdag verschuilen ze zich in dicht struikgewas. Wat is de naam van deze vogel?

Moeilijkheid

Vraag

Welke bloemensoort levert ons vanillestokjes?

Moeilijkheid

Vraag

Als je op safari gaat heb je de kans om wilde dieren tegen te komen. Maar sommige kom je liever niet tegen. Waaronder ook deze op de foto. Wat is de naam van deze vlieg die de slaapziekte kan overbrengen?

Moeilijkheid

Vraag

De Europese Unie is momenteel bezig met zijn eigen postioneringssysteem dat operationeel zou moeten zijn vanaf 2021. Het systeem is vernoemd naar een Italiaanse natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof. Wat is de naam van dit systeem?

Moeilijkheid

Vraag

Dit is een fossiele brandstof die bestaat uit plantenresten die in diepe aardlagen tot koolstof en andere scheikundige verbinden wordt omgezet. Dit wordt vaak bruinkool genoemd. Maar er is ook een andere benaming voor bruinkool. Hoe wordt bruinkool ook wel genoemd?

Moeilijkheid

Vraag

Hij is de kleinte van alle vossen maar heeft wel de grootste oren. Het dier heeft een witte buik en een geelbruine rug. Wat is de andere benaming van deze woestijnvos?

Moeilijkheid

Vraag

Afgelopen jaarwisseling is misschien wel het laatste jaar geweest dat wij als gewone consument vuurwerk mochten afsteken. Maar welk metaal kleurt groen bij verbranding en wordt daarom onder andere gebruikt om groen vuurwerk te maken?

Moeilijkheid

Voor het laatst bijgewerkt op: 19 mei 2020