partyspellen

De top 10 partyspellen in 2023

Ben je nu een absolute spelletjesfanaat en vinden jij en je vrienden, of familie het leuk om avonden bij elkaar te komen om gezellig partyspellen te spelen? Dan ben je hier op het juiste adres. Er zij namelijk zo ontzettend veel spellen op de markt, dat het soms lastig wordt op de beste eruit te filteren. Vandaar dat wij deze top 10 van de leukste partyspellen voor jou gemaakt hebben.

1.      30 seconds

Een spel wat natuurlijk niet mag missen op deze lijst, is 30 seconds. 30 seconds is een bordspel waar je in teams tegen elkaar moet spelen. Het is de bedoeling dat je met je team als eerste de finish haalt. Hoe doe je dat? Bij 30 seconds krijgt ieder team om de beurt een kaartje waar 5 woorden op staan. Het is aan een van jouw teamgenoten om zo goed mogelijk het woord aan jullie te beschrijven. Wat het een stuk moeilijker maakt, is dat je het woord niet mag zeggen en ook niet delen van het woord mag gebruiken. Je krijgt maar 30 seconde om zoveel mogelijk woorden op het kaartje door je team goed te laten raden. Door woorden juist te raden kun je stappen vooruit zetten op het speelbord. Wie het eerste bij de finish is, wint. Dit spel hebben wij ook benoemd in onze top 10 van leukste bordspellen voor volwassenen.

2.      Codenames

Codenames is een uitdagend spel, wat wederom in teams gespeeld dient te worden. Bij codenames worden er 25 kaartjes met enkele woorden op tafel gelegd. Eén persoon van je team krijgt te zien welke woorden bij jullie team horen. Aan hem of haar de opdracht om zoveel mogelijk woorden aan elkaar te koppelen. Het is namelijk alleen maar toegestaan op per beurt met één woord te communiceren en jij wilt natuurlijk zo snel mogelijk winnen. Het is dan aan jouw teamgenoten om de juiste woorden aan jouw hint te koppelen. Maar let wel op. Jouw tegenstanders hebben natuurlijk andere woorden, waardoor je moet opletten dat je geen hints geeft voor woorden van de tegenstander. Welk team als eerste alle woorden goed heeft geraden, wint het spel.
Klinkt dit nu als een leuk spel, maar heb je niet altijd een groep mensen om mee te spelen, dan niet getreurd, er bestaat namelijk ook een duet variant van Codenames, waardoor het spel ook speelbaar is met 2 personen.

3.      Party & Co

Party & Co is een absolute klassieker, als het aankomt op partyspellen. Party & Co is een spel vol leuke categorieën. Zo worden er ook weer verschillende teams gemaakt. Kies je team wel zorgvuldig want bij Party & Co hoor je te beschikken over verschillende vaardigheden. Zo moet je bijvoorbeeld moeilijke vragen beantwoorden, blind teken, verboden woord, of uitbeelden. Met Party & Co is jouw spellenavond al op voorhand een succes.

4.      Cards Against Humanity

Houden jij en je vrienden een beetje van zwarte humor? Dan kan Cards Against Humanity eigenlijk niet missen in jullie spellen assortiment. Bij Cards Against Humanity krijgt iedere spelers een x aantal witte kaarten. Op deze kaarten staan zinnen, of woorden die aan kunnen sluiten op zwarte kaarten. Per keer draait één speler een zwarte kaart om en leest deze hard op voor. De overige spelers kiezen vervolgens de best bijpassende kaart en leggen deze in het midden van de tafel. Vervolgens worden deze kaarten geschud zodat, de speler die de zwarte kaart heeft gedraaid, niet weet van wie de witte kaart is. Vervolgens kiest deze speler de leukste combinatie. De speler van wie de kaart was, krijgt dan een punt. Deze combinaties zorgen voor de meest hilarische momenten.

partyspellen

5.      Ticket to Ride

Ticket to ride is niet zo’n energiek partyspel als de andere bovenstaande spellen, maar dat wil niet zeggen dat het minder leuk is. Onder partyspellen vallen namelijk onder andere ook gezelschapsspellen, die je met je vrienden en familie kunt spelen. Ticket to Ride is hier één van. Ticket to Ride is ondertussen ook bijna niet meer te missen in de standaard spelletjeskast. Bij ticket to ride is het de bedoeling dat je de langs mogelijke trein maakt, maar niet zonder doel. Het is namelijk belangrijk dat jij jouw doelkaart volgt, zo krijg je namelijk punten. Het is een leuk spel, maar ook frustrerend spel, omdat iedereen elkaar in de weg kan zitten, om op die manier punten weg te pakken bij een ander. Zorg dus dat je tactiek goed in elkaar zit, voordat je aan deze treinreis begint.

6.      Wingspan

Bij Wingspan is het de bedoeling dat je vogels gaat bouwen in het bijpassende leefgebied. Ondanks dat dit niet heel spannend klinkt, is Wingspan toch een absolute favoriet onder de bordspelliefhebbers. Wingspan is voor 2 tot 4 spelers. Ben je nu met meer personen, dan is Wingspan Azië een leuke uitbreiding. Door deze uitbereiding kun je Wingspan met maximaal 7 spelers spelen. De uitbereiding Wingspan Azië is onder andere te verkrijgen bij deze spellenwinkel in Limburg.

7.      Legende van Andor

De legende van Andor is een coöperatief bordspel. Dat wil dus zeggen dat je niet tegen elkaar, maar met elkaar speelt. Je speelt dus samen om de legende gezamenlijk te kunnen verslaan. Dit spel kun je maximaal met 4 personen spelen. Het spel bestaat uit 5 legendes, die in moeilijkheidsgradaties toenemen. Bij de legende van Andor speel je met helden die voorzien zijn van speciale eigenschappen. Met de helden hoor jij verschillende opdrachten per legende te voltooien. Dit spel is vooral leuk wanneer jij en je vriendengroep jullie graag buigen over een absolute uitdaging. Lukt het jullie om de 5 legendes in één keer uit te spelen?

8.      Escape Room / Exit

Vinden jij en je vrienden of familie het leuk om in tijdsdruk puzzels op te lossen? Dan is het misschien ook wel eens leuk om een Escape Room thuis te spelen. Zowel Escape Room als Exit zijn hiervoor leuke opties. Het is de bedoeling dat je binnen 60 minuten alle puzzels hebt opgelost. Voor dit spel moeten jullie goed kunnen samenwerken, maar ook goed onder druk presteren. De gemoederen kunnen namelijk hoog oplopen omdat de secondes langzaam wegtikken. Zijn jullie in staat om te ontsnappen?

partyspellen

9.      Weerwolven 1 nacht

Eén nacht weerwolven & waaghalzen is gebaseerd op het bekende kaartspel Weerwolven van Wakkerdam. Bij dit spel krijg je door middel van een kaart een rol toegewezen. Van deze rol moet je zo goed mogelijk gebruik maken, want het is de bedoeling dat jullie samenwerken om de persoon met de weerwolf kaart er tussenuit te plukken. Het verschil tussen het basisspel en dit spel, is dat je nu telkens maar één dag en nacht speelt. Waardoor het spel dus altijd spannend blijft. Dit spel is voor 3 tot 10 mensen. Dit maakt Weerwolven 1 nacht dus een absolute aanrader als partyspel.

10. Throw Throw Burrito

Throw Throw Burrito is een ontzettend populair spel, onder de partyspellen. Throw Throw Burrito is van de makers van Exploding Kittens, ook een favoriet onder de partyspellen. Throw Throw Burrito is een kaartspel in combinatie met trefbal. Het is de bedoeling dat je kaarten verzameld, punten verdient en speelgoed burrito’s naar elkaar gooit. Dit is een spel vol adrenaline waar jij de persoon wilt zijn die de burrito gooit, en niet ontvangt.

Dit was ons lijstje van de leukste partyspellen in 2023. Wij hopen dat we je hebben kunnen inspireren en dat jij jouw spellenavond naar een nieuw level kan tillen met deze selectie aan partyspellen. Zijn deze spellen niet hoog genoeg voor jou gegrepen en vind jij veel meer vreugde in expert spellen zoals Dungeon and Dragons? Bekijk hier dan mogelijkheden waar jij dnd kunt kopen, maar ook soortgelijke spellen.

Vond je dit interessant? Lees ook onze andere blog over leukste spellen voor op de telefoon en 5 tips voor een gezellige terrasoverkapping.

Meer top 10’s lezen? Bekijk dan ook de top 10 beste spellen voor kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *