gezinsspelletjes

Uren speelplezier met deze leuke gezinsspelletjes

Gezinsspelletjes zijn perfect om quality time door te brengen met je gezin. Zo hebben jullie een leuk moment om samen een spel te spelen, met elkaar te lachen en te zien wie er goed tegen zijn of haar verlies kan. Tegenwoordig zijn er heel veel spellen, maar welke zijn de leukste gezinsspelletjes? Wij hebben een lijst gemaakt met spellen die je met je gezin kunt spelen. Lees snel verder!

Hieronder vind je een lijst met de 20 leukste gezinsspelletjes

 1. Speed Cups
 2. Dobble
 3. DotCard
 4. Qwixx
 5. Take 5
 6. Regenwormen
 7. Valse motten
 8. Vlotte Geesten
 9. Muizenval
 10. Doolhof
 11. Twister
 12. Party & Co Family
 13. Phase 10
 14. 30 Seconds Junior
 15. Het Verboden Eiland
 16. Pandemie
 17. Carcassonne
 18. Ticket to Ride Europe
 19. Berenpark
 20. De Kwakzalvers van Kakelenburg

Speed Cups

Houd je van een spel waar je snel moet nadenken en handelen? Dan is Speed Cups een van de leuke gezinsspelletjes. Iedere speler krijgt 5 cups in de kleuren: zwart, rood, blauw, groen en geel. In het middel van de tafel ligt een gedekte stapel kaarten. Elke beurt draait een speler een gedekte kaart om. Op de kaart zie je verschillende objecten (auto’s, vogels, blokjes etc.) die dezelfde kleuren als je cups hebben. Het is de bedoeling om jouw cups op precies dezelfde volgorde staan zoals op het kaartje. Ben jij de eerste die het gelukt is en op de bel drukt? Dan krijg jij het kaartje in je bezit. Wie de meeste kaarten heeft op het einde is de winnaar van het spel.

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-4 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: 999 games

Dobble

Het spel Dobble bestaat slechts uit 55 ronde kaarten die in een blik zitten. Op de kaarten staan allerlei figuren en vaak staan dezelfde figuren op de kaarten. Het is geen moeilijk spel, want het gaat om reactiesnelheid. Je moet namelijk zo snel mogelijk twee dezelfde figuren vinden op verschillende kaarten. De speler die de meeste kaarten heeft, wint het spel. Ook kun je 5 spelvariaties doen om het spel telkens leuker en spannender te maken!

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-8 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: Asmodee

DotCard

Ben je bekend met Domino en Pesten? Een aantal kenmerken van die spellen zie je terug in DotCard. Je wilt namelijk zo min mogelijk punten behalen. Dit doe je door dominokaarten weg te spelen. Dezelfde kleur en hoeveelheid symbolen moeten aan elkaar grenzen tijdens dit spel. Je kunt ervoor kiezen om de kaarten aan je eigen spoor te leggen, maar je kunt ze ook aan het spoor van andere spelers leggen. Dit is het ‘pest-element’ in het spel, want zo kun je spelers blokkeren. Uiteraard kun je ook voor deze optie kiezen omdat je je eigen handkaarten wilt wegspelen. Wanneer een speler geen handkaarten meer heeft of wanneer de trekstapel leeg is eindigt de ronde. Iedereen telt zijn punten van de handkaarten bij elkaar op. Wie er na 10 of 20 rondes de minste punten heeft wint het leuke gezinsspel DotCard! Houd je van kaartspellen maar ben je maar met 2 personen? Geen probleem! Wij hebben een lijst gemaakt met de leukste kaartspellen voor 2 personen.

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-6 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 9 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: DotCard

Qwixx

De leukste gezinsspelletjes kun je meenemen op vakantie, zoals Qwixx! Het is een simpel spel dat niet veel uitleg nodig heeft. Je moet namelijk zoveel mogelijk punten scoren door getallen op het scoreblad af te strepen. Tijdens het spel gooi je met 6 dobbelstenen waarvan er vier gekleurd zijn en twee wit zijn. Om de beurt kan elke speler de twee witte dobbelstenen combineren met een gekleurde dobbelsteen om de getallen op je scoreblad af te strepen. Heb jij aan het einde van het spel de meeste getallen weggestreept en heb je complete rijen of kolommen gevuld? Dan ben jij de winnaar van dit spel!

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-5 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: White globin Games

Take 5

Het spel Take 5 is perfect voor grotere gezinnen of families want je kunt het spel met 10 personen tegelijk spelen. Het spel staat ook wel bekend als het koeienkoppenstel, een kaartspel waarbij je zo weinig mogelijk minpunten wilt scoren. Tijdens dit spel zul je een aantal keren moeten bluffen, maar een beetje geluk hebben is ook niet erg. Er worden rijen neergelegd waarvan je de cijfers op je kaarten altijd moeten oplopen. Het kan soms zijn dat je een kaart moet incasseren. Dat betekent dat je koeienkoppen krijgt die je strafpunten dienen.

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-5 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: White globin Games

Regenwormen

Je legt een aantal stenen in een rij op tafel, op deze stenen staan getallen van 21 t/m 36. Op elke steen staat een aantal wormen die variëren van 1 tot 4 wormen. Des te hoger het getal, des te hoger het aantal wormen. Bij het spel zitten 8 dobbelstenen met de getallen 1 t/m 5 en een worm. Het spel begint wanneer je met 8 dobbelstenen gooit. Vervolgens kies je een getal (1 t/m 5) en daarvan leg je alle dobbelstenen af. Vervolgens gooi je met de overige dobbelstenen en leg je weer een gelijk aantal ogen met elkaar af. Als je eenmaal een waarde hebt afgelegd, mag je deze waarde tijdens de volgende worp niet meer afleggen. Je gooit net zo lang totdat je een score hebt behaald die gelijk is aan het nummer van een van de stenen op tafel (21 t/m 36). Zodra je geen dobbelsteen meer kunt afleggen is je beurt voorbij én moet je, indien mogelijk, een steentje uit je eigen voorraad afleggen. Wanneer alle steentjes zijn omgedraaid kijk je samen wie de meeste regenwormen heeft, die heeft het spel gewonnen!

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-7 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: 999 Games

Valse motten

Wat je bij alle spellen niet mag doen, moet je bij Valse Motten juist wel doen! Namelijk valsspelen. Het spel bestaat uit 72 speelkaarten en op deze kaarten staan verschillende insecten met ieder een eigen waarde. Elke speler krijgt handkaarten, op de tafel heb je een trekstapel en één kaart open. Vervolgens kiezen jullie onderling de bewakingskever, deze speler gaat kijken wie er vals speelt. De spelers gaan vervolgens om de beurt hun kaarten op de open stapel leggen. Let daarbij op dat je steeds een kaart moet kiezen die 1 getal hoger of lager is dan de kaart die open ligt. Maar er is één kaart die je niet mag leggen en dat is de valse mot! Het lukt je alleen om deze kaart weg te leggen als de bewakingskever dit niet ziet. Om nog meer chaos te creëren zijn er ook nog wat ‘actiekaarten’ in het spel.

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 3-5 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: Drie Magiër Spellen

Vlotte Geesten

Gezinsspelletjes zijn leuk om met het gehele gezin te spelen. Vlotte Geesten kun je met 8 spelers spelen! Bij dit spel heb je 5 speelfiguren op tafel staan: een wit spook, blauw boek, rode bank, groene fles en een grijze muis. Naast de figuren heb je een stapel gedekte kaarten. Op de kaarten staan altijd 2 van deze figuren afgebeeld, soms kloppen de figuren en soms niet. Het spel begint wanneer er om de beurt een kaart wordt omgedraaid van de stapel. Zie je een speelfiguur afgebeeld in de juiste kleur? Dan pak je dat spel figuur. Staat er op je kaart geen enkele speelfiguur afgebeeld in de correcte kleur? Dan moet je het figuur pakken dat ontbreekt én waarvan de kleur ontbreekt. Pak jij alles goed? Dan mag je deze kaart bij je houden. Pak je de verkeerde? Dan moet je je kaart afstaan aan de speler die wel het juiste figuur pakt. Wanneer de trekstapel leeg is, tel je hoeveel kaarten je hebt. Heb jij de meeste kaarten? Dan heb jij het spel gewonnen.

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-8 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: 999 Games

Muizenval

Zoals de naam al zegt gaat het over muizen. Het is een bordspel met speelmaterialen en elke speler krijgt een muis als pion. Samen moet je bepalen wie de startspeler is, bijvoorbeeld de jongste of de oudste. Ben je aan de beurt? Dan gooi je met de dobbelsteen en zet je jouw muis op het aantal gegooide vakjes naar voren op het bordspel. Je kunt op verschillende soorten vakjes komen met ieder een eigen opdracht. Het leukste vakje is ‘bouwen’, dan mag je een onderdeel van de grote muizenval op het bord plaatsen. Wordt jij gevangen door de muizenval?

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-4 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: Hasbro

Doolhof

Doolhof is een spel dat al langer bestaat, maar van naam is veranderd. Vroeger heette het spel Het Betoverende Doolhof en nu Doolhof. Het spel bestaat uit een bord met allerlei losse gangenkaarten erop. Je kunt de kaarten over het bord schuiven en zo maak je samen een doolhof. Elke speler krijgt een stapel handkaarten met daarop verschillende schatten én een pion. Als je aan de beurt bent bekijk je een van jouw schatkaarten. Vervolgens moet je via een gangenkaart via de zijkant op het bord schuiven. Zo kun je hele rijen of kolommen met kaarten doorschuiven en de gangen veranderen. Daarna zet je je pion dichter bij je schat. De speler die als eerste zijn schatten vindt wint het spel! Weet jij de weg te vinden?

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-4 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: Ravensburger

leuke gezinsspelletjes

Twister

Gezinsspelletjes die het altijd goed doen zijn de spellen die iedereen kent en waar de regels minimaal zijn, zoals: Twister. Je krijgt een mat met gekleurde stippen op en een draaischrijf om de kleuren en handen of voeten te bepalen. Je gaat met minimaal 2 personen naast de mat staan. Een persoon draait aan de schijf en roept welke kleur en welke hand of voet er is gedraaid. Bijvoorbeeld: Linkervoet op blauw. De spelers op de mat voeren deze opdracht uit en vervolgens komen er nog meer opdrachten. De speler die het langste blijft staan wint het spel!

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-24 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: Hasbro

Party & Co Family

Party & Co heeft nu een nieuw spel met Family erbij! Perfect voor leuke gezinsspelletjes. In dit spel vormen kinderen en volwassenen samen een team. Tijdens het bordspel moet je verschillende opdrachten uitvoeren zoals gebarentaal, tekenen, vragen én de vernieuwde partycubes die je tussen 2 lichamen moet plaatsen! Welk team familieleden als eerste bij de finish zijn wint het spel! Met wie vorm jij een goed team in je familie?

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 4-8 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: Jumbo

Phase 10

Een spannend kaartspel waarbij je sets van kaarten moet maken is het spel Phase 10. Het doel van het spel is om als eerste de 10e fase te halen. Per fase moeten er combinaties van kaarten worden gemaakt. Elke speler krijgt 10 kaarten en alle overige kaarten worden als een stapel in het middel gelegd. Ernaast ligt een stapel met de bovenste kaart van de stapel open gelegd, dit is de aflegstapel. Elke fase wordt steeds moeilijker en je mag geen fase overslaan. Lukt het jou om als eerste alle 10 de fases te doorlopen?

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-6 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: Mattel

30 Seconds Junior

Voor het hele gezin is 30 Seconds Junior het perfecte spel. Je maakt onderling teams van minimaal 2 personen. Het is een bordspel en je krijgt een zandloper die binnen 30 seconde leeg loopt. Hoe speel je het spel? Een speler van je team pakt een kaart. Hier staan 5 dingen die jij moet omschrijven zonder het daadwerkelijke woord te benoemen. Dit doe je binnen 30 seconden. Voor elk goed woord dat je teamgenoot heeft geraden mogen jullie vakjes vooruit op het scorebord. Het team dat als eerste bij de finish is heeft het spel gewonnen!

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 3-24 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: 999 Games

Het Verboden Eiland

Werken jullie als familie goed samen? Bij het Verboden Eiland zullen jullie hier zeker achter komen. Om te winnen moet je goed met elkaar samenwerken. Het spel bevat 4 schatten, 58 kaarten, 6 pionnen en 24 eilandtegels. Elke speler krijgt een bepaald karakter en de eilandtegels worden op tafel gelegd. Het Verboden Eiland is een eiland waar verborgen schatten liggen. Jij en je familie moeten er samen voor zorgen dat jullie de 4 schatten op het eiland vinden, voordat het eiland zinkt. Lukt het jullie om ze alle 4 op tijd te vinden en om de helikopter te halen?

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-4 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: White Goblin Games

Pandemie

In het spel Pandemie zijn er diverse virussen uitgebroken over heel de wereld. Een team van onderzoekers moet er voor zorgen dat het virus onder controle blijft en dat er een geneesmiddel komt. Jouw familie is het onderzoekersteam en jullie gaan samen een geneesmiddel vinden. Op het speelbord staan verschillende grote steden en elke speler krijgt een bepaalde rol waar hij of zij bepaalde acties mag doen in elke beurt. Denk goed na welke acties je samen doet en houd er rekening mee dat virussen de stad kunnen veroveren. Je wint het spel wanneer alle geneesmiddelen zijn gecreëerd voordat de wereld is vergaan.

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-4 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: Z-Man Games

Carcassonne

Bij veel spellen krijg je een bordspel, maar bij Carcassonne maak je gedurende het spel zelf een bordspel met de enorme hoeveelheid landtegels die je krijgt. Op de landtegels staan weides, steden, straten en kloosters. Met de horigen die je krijgt kun je punten scoren, je kunt ze op de tegel plaatsen zodra je de tegel hebt neergelegd. Door in de weide te gaan liggen, of op steden, straten en kloosters te gaan staan krijg je punten. Nadat een bouwwerk is afgerond, ontvangt de speler de meeste horige punten. Aan het einde van het spel krijg je ook nog punten voor niet afgeronde bouwwerken. Heb jij de meeste punten verzameld? Dan win jij het spel! Houd je van bordspellen? Lees dan hier de 10 leukste bordspellen voor volwassenen.

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-5 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: 999 Games

gezinsspelletjes ticket to ride

Ticket to Ride Europe

Een leuk gezinsspel als jullie allemaal houden van reizen. Het bordspel is de kaart van Europa waarbij je diverse treinen bestemmingskaarten krijgt. Er zijn 45 treintjes in 5 verschillende kleuren. Om een route te bouwen dien je treinkaarten te verzamelen. Wanneer je meerdere routes maakt kun je verschillende Europese steden met elkaar verbinden en op die manier krijg je bestemmingskaarten. Heb jij de meeste treinen gebouwd en de meeste punten behaald? Dan heb jij het spel gewonnen.

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-5 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: Days of Wonder

Berenpark

Gezinsspelletjes waar behendigheid en tactiek bij komen kijken zijn altijd leuk. In het spel Berenpark gaat elke speler zijn of haar eigen berenpark bouwen. Je krijgt hiervoor stukken grond met puzzelstukken en een raster. Bij dit spel is het handig om efficiënt te bouwen. Zorg ervoor dat je zo dicht mogelijk op elkaar bouwt en let op de manieren om extra punten te krijgen. Je mag om de beurt een puzzelstuk plaatsen en je kunt een nieuw puzzelstuk pakken voor de volgende beurt. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft verzameld mag zich ze winnaar noemen!

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-4 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: 999 Games

De Kwakzalvers van Kakelenburg

Een leuk spel om met het gezin te spelen is De Kwakzalvers van Kakelenburg. Iedere speler krijgt een ketel en een buidel met een aantal ingrediënten. Tijdens elke speelronde gaan alle spelers tegelijk ingrediënten uit de bundel trekken en ze vervolgens in de ketel plaatsen. Je krijgt meer punten en inkomen als je verder in je ketel komt. Zo kun je weer nieuwe ingrediënten kopen voor je buidel. Let wel op dat je niet teveel knalerwten pakt, anders ontploft alles!

Algemene informatie:

 • Aantal spelers: 2-4 spelers
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: 999 Games

Dit waren de leukste gezinsspelletjes die je samen met je gezin kunt spelen. Heb je jonge kinderen en willen zij ook spelletjes spelen? Lees dan hier onze blog met de 10 beste spellen voor kinderen. Voor iedereen wat wils! Houd jij van behendigheid of ben je meer een speler die houdt van tactiek? Probeer dan een escape room. Wij garanderen je dat je een leuke en gezellige avond hebt met het gezin en familie!