reisspellen

De leukste reisspellen voor op vakantie

Ben je onderweg naar een exotische bestemming, of ga je op roadtrip met vrienden? Dan is het aan te raden om een aantal leuke reisspellen mee te nemen, om de vakantie nog leuker te maken. Van kaartspellen tot dobbelspellen, er is voor elk wat wils. In onderstaande tekst benoemen en beschrijven wij de 8 leukste reisspellen. Zo hebben we het onder andere over het spel Openhartig, Qwixx, Skip-Bo, UNO, Keer op Keer, L.A.M.A, Exploding Kittens en The Mind.

De leukste reisspellen van dit moment

 

1. Openhartig

Openhartig is een spel dat diepe gesprekken en lachbuien aanmoedigt. Met vragen variërend van grappig tot serieus, is het perfect om elkaar beter te leren kennen tijdens lange autoritten of op een luie middag aan het strand.

In elk doosje zitten honderd vragen die aansluiten bij een specifiek thema. Zo heb je er een aantal specifiek voor koppels, een voor teambuilding en de klassieke versie.

2. Qwixx

Qwixx is met reden een van de populairste spelletjes voor op reis. Het is overal te koop, goedkoop, makkelijk te spelen en compact. Het is een dobbelspel waarbij elke speler zoveel mogelijk moet proberen aan te kruisen op het scoreblad. Hoe meer kruisjes in een bepaalde kleur, hoe meer punten je krijgt.

Heb je het spelletje al vaker gespeeld? Probeer dan zeker een van de varianten of uitbreidingen van het spel. Zijn de scorebladen op, dan kun je makkelijk nieuwe kopen zonder dat je het hele spel opnieuw dient te kopen.

3. Skip-Bo

Een van de beste mini spelletjes voor op reis is Skip-Bo. Het is een klassiek kaartspel dat draait om strategie en een beetje geluk. Het compacte formaat maakt het perfect voor op reis, en de eindeloze variaties zorgen ervoor dat het nooit gaat vervelen, zelfs niet na herhaaldelijk spelen. Het spel is te spelen met 2 tot 6 personen.

Met Skip-Bo begint iedere speler met een aantal kaarten op een stapel. Van deze kaarten is alleen de bovenste bekend. De overige kaarten liggen op een trekstapel waar iedere speler 5 kaarten van mag pakken. Je raakt de kaarten in je hand en van je stapel kwijt door stapels te maken van 1 tot 12. Er kunnen maximaal 4 van deze stapels tegelijk op tafel liggen. De speler die als eerst al zijn kaarten heeft weggespeeld wint.

4. UNO

Het spel UNO kennen we allemaal. Het bestaat al jaren en blijft een van de leukste reisspellen ooit gemaakt. Met snelle rondes en eenvoudige regels is het perfect voor die momenten waarop je een spelletje wil spelen waarbij je niet te veel hoeft na te denken. Ook hoeft het spel bijna nooit opnieuw uitgelegd te worden omdat iedereen de spellen wel kent.

Elke keer dat je aan de beurt bent moet je een kaart uit je handen op de aflegstapel leggen. Deze kaart moet dezelfde kleur, symbool of getal hebben als de kaart ervoor. Met symolen kun je andere spelers pesten door middel van het omdraaien van de spel of door extra kaarten te geven. Het spel is voorbij zodra een iemand al zijn kaarten weggespeeld heeft.

reisspellen

 

5. Keer op Keer

Keer op Keer zit qua moeilijkheidsgraad tussen Qwixx en Clever in. Je hoeft niet zoveel tactiek te gebruiken als bij Clever, maar er is ook geen hoge geluksfactor zoals bij Qwixx. Keer op keer kun je met 2 tot 6 personen spelen.

Bij Keer op Keer krijgt iedereen net als bij Qwixx een scoreblad. Als je aan de beurt bent krijg je 6 dobbelstenen, waarvan er drie een kleur en 3 een getal zijn. Van de gegooide dobbelstenen mag je 1 kleur en 1 getal kiezen en deze aankruisen op je scoreblad. Volle kolommen leveren je punten op. Degene met de meeste punten aan het einde van het spel is de winnaar.

6. L.A.M.A

L.A.M.A is een kleurrijk en eenvoudig kaartspel dat draait om het kwijtraken van je kaarten voordat je tegenstanders dat doen. Met zijn kleine formaat en snelle gameplay is het een van de meest populaire onder de reisspellen.

L.A.M.A staat voor Leg Alle Minpunten Af. Spelers mogen om de beurt een kaart uit hun hand afleggen. Deze moet hoger of gelijk zijn aan de kaart die er al ligt. Een kaart met een lama erop mag altijd gelegd worden en hierna moet er een 1 op gelegd worden. Wanneer iemand al zijn kaarten uitgespeeld stopt het spel en worden de minpunten bij de andere spelers geteld. De persoon met de minste minpunten wint het spel. 

 

7. Exploding Kittens

Exploding Kittens is een hilarisch en eenvoudig kaartspel vol strategie en verrassingen. Met zijn unieke thema en eenvoudige gameplay is het een gegarandeerde hit. Vind je het leuk om een spel te spelen waar je andere spelers kunt dwarsbomen, dan is Exploding Kittens iets voor jou.

Je mag tijdens een beurt 1 of meer kaarten uit je hand spelen en hierna een kaart van de trekstapel pakken. Is dit een exploding kitten, dan ontplof je en lig je uit het spel. Echter, heb je een ontmanteling kaart, dan kun je de explosie weren. Ook zijn er kaarten waar je andere spelers mee kunt dwarsbomen.

 

8. The Mind

The Mind is een van de iets lastige reis spelletjes, dit maakt het een leuk spel voor volwassenen. Het is een uniek kaartspel waarbij spelers moeten samenwerken om kaarten in oplopende volgorde te spelen zonder te praten. Het vereist concentratie, communicatie en een vleugje telepathie, waardoor het perfect is voor groepen die een uitdaging zoeken. Door de compactheid van het spel is het een van de meest gekochte reisspellen. The Mind is namelijk makkelijk mee te nemen in een koffer of backpack.